logo

   
  > Tutorials > Spieken met GR Program Generator    
 

Wat gaan we doen?
Overzichtelijke spiekbriefjes maken met verschillende menu items zodat je alles razendsnel kan opzoeken. Met dit programma kun je spiekbriefjes maken en deze in een menu verwerken. Zo kun je bijvoorbeeld in één spiekbriefje wel 10 hoofdstukken kwijt terwijl het wél overzichtelijk blijft. Geen lange spiekbriefjes meer.

Wat heb je nodig?
- Een linkkabel, hier te bestellen
- GR Program Generator 1.13 (het progamma wat we gaan gebruiken)
- Ti Connect (maakt niet uit welke versie)
- Ti-83 plus of een Ti-84 plus (de gewone Ti-83 werkt niet met dit programma!)

Hoe gaan we het aanpakken?
Deze tutorial bestaat uit 6 delen:

1. Het programma installeren en openen
2. Menu's maken
3. Spiekbriefjes typen
4. Spiekbriefjes klaar maken om te verzenden
5. Spiekbriefjes verzenden
6. Spiekbriefjes openen op je grafische rekenmachine


1. Het programma installeren en openen

1. Voordat we kunnen beginnen, moeten we eerst het programma, GR Program Generator downloaden. Doe dat hier.

2. Als je het bestand hebt gedownload, open je het ZIP bestand.

3. In dit ZIP bestand zit een *.exe bestand met de naam GR Program Generator.exe. Dit is het programma. Pak het ZIP bestand uit naar een locatie die jouw het beste uitkomt. Het programma verder hoeft niet geinstalleerd te worden.

4. Om nu het programma te starten ga je naar de map waar je het zip bestand hebt uitgepakt en dubbelklik je op GR Program Generator.exe. Het programma komt te voorschijn wat hiernaast is afgebeeld.

5. Telkens als je het programma wilt opstarten moet je dus naar de map navigeren waar je het *.exe bestandje hebt uitgepakt.

6. Wil je sneller het programma kunnen opstarten, klik dan met de rechter muisknop op het *.exe bestandje, kies:

Kopieren naar >> Snelkoppeling naar Bureaublad

7. Je hebt nu een snelkoppeling gemaakt die op je bureaublad staat. Nu hoef je alleen dat icoontje aan te klikken als je het programma wilt openen.

Hoofdmenu Program generator


2. Menu's maken
Je zult je mischien afvragen, wat is er zo bijzonder aan dit programma? Nou, dat is simpel. Dit programma verdeelt je spiekbriefjes in hoofdstukken (menu-items). Die je zelf helemaal kan aanmaken. Even een voorbeeld.

Stel je wilt een spiekbriefje maken over een bepaald Natuurkunde hoofdstuk met het volgende onderwerp:
- De weerstand (formule, algemene werking(gelijk-+wisselstroom), definitie, toepassingen)

Nu kun je een programma maken, wat érg lang zal zijn en niet overzichtelijk is. Want nu moet er in één programma de volgende dingen staan:
formule - algemene werking(gelijk-+wisselstroom) - definitie- toepassingen

Dit wordt een lang en meestal onoverzichtelijk spiekbriefje, je moet erg lang scrollen voordat je bijvoorbeeld pas bij "toepassingen" bent.

Dit kan anders doormiddel van een menu. Deel je je spiekbriefje in een menu vorm in, dan krijg je dit:

1. formule
2. algemene werking
.....2.1 bij gelijkstroom
.....2.2 bij wisselstroom
3. definitie
4. toepassingen

Als je nu naar "toepassingen" wilt, selecteer je toepassingen (met de pijltjes toetsen) of druk je op [4].

Met dit programma kun je dit dus allemaal zéér snel en makkelijk realiseren. We zullen in deze tutorial gebruik maken van bovenstaand voorbeeld.

Aan de slag! Als eerste gaan we het menu maken. We beginnen met "Formule".
8. Als je het programma hebt opgestart, kun je nog niet veel. We maken daarom eerst een nieuw spiekbriefje door op de knop Nieuw Item te klikken.

9. Het venster hiernaast verschijnt. In dit venster kun je de naam van het eerste menu-item opgeven, in dit geval Formule. Later kun je deze naam natuurlijk wijzigen. Klik op OK.

10. Mooi, het eerste menu-item is aangemaakt. Tijd voor het tweede menu, Algemene Werking.

11. Dit menu wordt weer op dezelfde manier gemaakt. Maar let op! Zorg ervoor dat je HOOFDMENU geselecteerd hebt, en dan pas klik je op Nieuw Item.

12. Zo kun je dus een aantal menu's maken. Maar we hebben ook nog 2 submenu's. Namelijk Gelijkstroom en Wisselstroom.

13. Door op Algemene werking te gaan staan en nu wéér de knop Nieuw Item aan te klikken, wordt er een submenu aangemaakt. Geef het eerste submenu de naam Gelijkstroom. Doe dit ook voor Wisselstroom.

14. Je kunt in het submenu Gelijkstroom dus weer een submenu maken. Je kunt zo dus steeds verder zakken!

15. Een menu verwijderen gaat erg snel, selecteer het menu-item en klik op Verwijder Item. Maar let op! Zodra je op deze knop klikt, is het meteen weg, ook de inhoud van dat menu-item!

16. Een menu naam wijzigen doe je door op de knop Wijzig Naam te klikken.
Nieuw item aanmaken

Zo, we weten nu hoe we menu-items kunnen maken, verwijderen en van naam kunnen wijzigen. Tijd om deze menu's te vullen wat ons echt boeit: de lappe tekst.


3. Spiekbriefjes typen

Spiekbriefjes typen is erg eenvoudig in dit programma.

17. Om te beginnen willen we eerst het menu-item "Formule" opvullen met tekst. Selecteer daarom "Formule" en begin te typen in het lege witte venster.

18. Doe dit zo voor elk (sub)menu-item.

19. Onderaan staan een aantal knoppen met speciale tekens die je kunt invoeren. Zoals pie, is ongelijk aan, is groter dan, kwadraat, enzovoort.

20. Standaard wordt het spiekbriefje in kleine letters getypt. Mocht je nu érg veel spiekbriefjes hebben, dan kan het zijn dat je ruimte te kort komt op je rekenmachine. Om wat extra ruimte vrij te maken kun je alle spiekbriefjes in hoofdletters laten omzetten. Doe dit met de knop Converteer tekst naar hoofdletters. Dit scheelt je ruimt 30% ruimte per spiekbriefje!
special tekens

21. Denk eraan dat je regelmatig je spiekbriefje opslaat! Doe dit via Bestand --> Opslaan. Let op! Het bestand wat je hier opslaat is alleen te openen in GR Program Editor. Dit bestand kun je nog niet naar je rekenmachine verzenden!

22. Spiekbriefjes openen in het programma doe je door Openen te kiezen in het menu Bestand.
opslaan

Zo, alle tekst getypt? Eventueel alles in hoofdletters omgezet? Mooi, tijd om het te verzenden naar je Ti-83+ of Ti-84+. Hoe? Dat wordt in het volgende hoofdstuk uitgelegd.


4. Spiekbriefjes klaar maken om te verzenden
Voordat we spiekbriefjes naar je rekenmachine gaan verzenden, moeten we ze omzetten naar begrijpbare taal voor je rekenmachine. Gr Program Editor doet dit allemaal voor je! Voordat je verder gaat, sla je spiekbriefje eerst op, zoals in het hierboven getoonde gele vak staat uitgelegd.


23. Als je je spiekbriefje hebt opgeslagen ga je weer naar het menu Bestand (1) en kies je voor Exporteren (2). Een schuifmenu komt te voorschijn, in dit menu kies je voor ...Als Programmabestand(3).
export

24. Geef het bestandje wat je nu gaat exporteren een naam. Zoals je ziet wordt het spiekbriefje nu als *.8xp opgeslagen. Dit kunnen we dadelijk naar de grafische rekenmachine (ti-83+ of ti-84+) zenden!
export2

25. Druk nu op de knop Opslaan en er verschijnt een nieuw venster. Een vrij belangrijk venster want hiermee geef je je spiekbriefje een naam wat je ook te zien krijgt op je GR. Verzin een tactische naam. Bijvoorbeeld NAHFST12. Dit zegt bijvoorbeeld: Natuurkunde, hoofdstuk 1 en 2. Let er op dat je deze naam in HOOFDLETTERS moet typen én dat de naam uit maximaal 8 tekens kan bestaan! Klik op OK en een venster verschijnt dat je spiekbriefje goed is aangemaakt.

26. Het spiekbriefje kun je ook nog beveiligen zodat niemand het spiekbriefje direct op je rekenmachine kan veranderen, dus inclusief jezelf! Als je dit wil, moet je voor Beveiligd tegen bewerken op de GR een vinkje zetten.

export3

Zo, je spiekbriefje is nu gereed om te worden verzonden naar je rekenmachine. Hoe, dat wordt in het volgende hoofdstuk behandeld.


5. Spiekbriefjes verzenden

27. Het net aangemaakte spiekbriefje moet je gewoon verzenden zoals je gewend bent met andere bestanden.

28. Volg hier de tutorials die het verzenden van bestandjes uitleggen:

Ti Connect 1.6
Ti Connect 1.3


29. Zorg ervoor dat de spiekbriefjes naar het RAM geheugen worden verzonden!


6. Spiekbriefjes openen op je grafische rekenmachine
Heb je je spiekbriefjes naar je rekenmachine verzonden? Tijd om te ze openen én te bekijken!

30. Druk op de toets [PRGM]. Selecteer in het menu het spiekbriefje, het heeft de naam zoals je dit in stap 25 hebt opgegeven. Druk op [ENTER].

31. Druk nogmaals op [ENTER]. Het hoofdmenu van het spiekbriefje verschijnt.32. Je kunt navigeren door je spiekbriefje met de pijltjes toetsen of met de nummers. Om snel het spiekbriefje te verlaten druk je op gele knop [2ND] en daarna [MODE] (langs [2ND]). Dit sluit meteen het spiekbriefje, handig als de leraar er plotseling aankomt.
op_gr
Veel plezier met dit handige programma. Erg makkelijker in gebruik en zeer effectief!einde tutorial
 
- - Linkkabel.nl is een onderdeel van ROFAR - © 2003-2013 - Contact