logo

   
  > Tutorials > Ti NoteFolio: Hoe maak, open, verwijder en verzend ik spiekbriefjes?    
 

Wat gaan we doen?
Tekstbestandjes (spiekbriefjes) maken met het programma Ti Notefolio. Dit programma is erg gebruiksvriendelijk, heeft een overzichtelijke interface en het is helemaal gratis! Het voordeel tegen over spiekbriefjes maken met Ti-Graph Link is dat dit programma ook USB kabels ondersteund, dus mensen die een Ti-84+ gebruiker kunnen zonder omweg meteen hun spiekbriefjes maken.

Je kunt deze spiekmethode alleen gebruiken als je een Ti-84plus of een Ti83plus hebt.

Wat heb je nodig?
- Ti Connect 1.6
- Ti NoteFolio Creator (programma voor op je computer)
- Ti NoteFolio (programma voor op je grafische rekenmachine)
- Microsoft .NET Framework 1.1 (niet altijd nodig, zie verder in deze handleiding voor details!)
- En als laatste natuurlijk een linkkabel om alles naar je GR te verzenden, bestellen kan hier.

Hoe gaan we het aanpakken?
Deze tutorial is in opgedeeld in 5 hoofdstukken:
Hoofdstuk 1:
De benodigde programma's installeren & verzenden
Hoofdstuk 2: Ti NoteFolio Creater: spiekbriefjes aanmaken en verzenden.
Hoofdstuk 3: Ti NoteFolio: spiekbriefjes bekijken.
Hoofdstuk 4: Alle functies van Ti Notefolio Creator nader bekeken.
Hoofdstuk 5:
Alle functies van Ti NoteFolio nader bekeken.
Hoofdstuk 6: Hoe moet ik mijn spiekbriefjes verwijderen?

Hoofdstuk 1: De benodigde programma's installeren & verzenden.
   

Krijg je Ti Notefolio Creator en/of Ti Connect niet geinstalleerd omdat hij vóór de installatie aangeeft dat Microsoft .NET Framework 1.1 niet aanwezig is op je computer? Geen paniek! Download Microsoft .NET Framework 1.1 dan hier en installeer het. Na de installatie van Framework 1.1 kun je probleemloos Ti Notefolio Creator en/of Ti Connect installeren!

1. Om te beginnen, als je dat nog niet hebt gedaan, Ti Connect 1.6 installeren.

2. Na de installatie van Ti Connect, moet je Ti NoteFolio Creator op jouw computer installeren.

3. Start wel even de computer opnieuw op als je beide programma hebt geinstalleerd, anders werkt het straks allemaal niet!

4. Nadat je dit hebt gedaan, moeten we Ti NoteFolio naar jouw GR verzenden. Ti NoteFolio is een flash programma en wordt in je Flash geheugen van je rekenmachine gezet. Als je het programma verzendt, wordt de status op je computer én op je GR bijgehouden. Altijd leuk....

5. Verderop bespreken we hoe het programma in zijn werk gaat en hoe je het moet openen enz. Nadat Ti NoteFolio is verzonden naar je GR, gaan we eerst maar eens spiekbriefjes aanmaken. Hoe dat gaat lees je hieronder.

Voordat je verder gaat, check je eerst als Ti Notefolio naar je Ti-83+ of Ti-84+ is verzonden, doe dit als volgt. Druk de paarse APPS toets in en kijk in het lijstje als Ti Notefolio hierin staat. Zo niet, verzend het dan naar je GR zoals in stap 4 staat beschreven! Staat Ti Notefolio wel in het lijstje, dan kun je verder gaan naar Hoofdstuk 2.

 
Hoofdstuk 2: Ti NoteFolio Creater: spiekbriefjes aanmaken en verzenden.
 

6. Eerst maar eens Ti NoteFolio Creator openen op de computer:
Ga naar Start > Programma's > Ti Tools > Ti NoteFolio Creator. Als het goed is krijg je het volgende venster te zien wat hieronder staat afgebeeld.

start
7. Wij willen een nieuw spiekbriefje aan maken. Zet daarom een bolletje voor New NoteFolio Folio. En selecteer in de lijst het type spiekbriefje dat je wilt maken. Standaard selecteert hij Ti-83 Plus Family / Ti-84 Plus Family. Dit is ook de meest gangbare omdat de meeste mensen een Ti-83+ of een Ti-84+ hebben. Klik nu op OK.
 
notefolio_typen
8. Er komt nu een leeg scherm te voorschijn. In dat lege witte venster kun jij je spiekbriefje typen, zo groot als je wilt! Aangezien je straks gewoon kan zoeken in je spiekbriefje op je GR! Je kunt ook gewoon tekst uit een Word document knippen en plakken of van een andere bron (zoals internet)
 
spiekbriefje saven
9. Zodra je klaar bent met je spiekbriefje moet je het even opslaan. Ga in Ti NoteFolio Creator naar het menu File en selecteer Sava As.
   

10. Nu kun je een aantal opties kiezen om je bestandje op te slaan. Als je gewoon een reserve kopie wilt maken en later nog eventueel wilt bewerken, kies dan gewoon als bestandtype voor Ti83 Plus/Ti-84 Plus Family AppVar

11. Terug naar je spiekbriefje, zodra je het hebt opgeslagen, gaan we het verzenden.

opslaan
   
send

12. Als eerste verbind je je grafische rekenmachine met de linkkabel aan je computer. Ga dan in Ti NoteFolio Creator naar het menu Actions en klik in dit menu op Send To Device. Wat gaat het programma nu doen? Als eerste moet je het bestand een naam geven. Als je een spiekbriefje hebt gemaakt voor Economie over hoofdstuk 1 t/m 4 noem het dan bijvoorbeeld EC1t/m4. Als je op OK klikt converteert hij jouw spiekbriefje in een formaat zodat jij het straks op je rekenmachine kan lezen. Daarna gaat hij dat bestandje naar je rekenmachine zenden met behulp van Ti Connect 1.6.

Let op! De naam van je spiekbriefje moet met een letter beginnen en mag maximaal 8 tekens lang zijn!

13. Als het ''Transferring'' venster verdwijnt, is het verzenden klaar! Je spiekbriefje staat op je grafische rekenmachine. In het volgende hoofdstuk lees je hoe het spiekbriefje moet bekijken.

Naam geven spiekbriefje
sending_connect

   
Hoofdstuk 3: Ti NoteFolio: spiekbriefjes bekijken.
 
14. Mooi, als het goed is heb je wat spiekbriefjes op je rekenmachine geladen. Het leuke ervan is dat de spiekbriefjes niet in het PRGm menu staan! Super handig toch? Zonder iets ingewikkelds te doen! Het is tijd om ze maar eens te gaan bekijken. Maar eerst moeten we het programma openen. Doe dit door op de paarse APPS toest te drukken. Selecteer dan in het lijstje wat je ziet NoteFolio.
notefolio
15. Het welkoms venster, druk op op [ENTER] om het programma binnen te gaan. welkom
16. Op het eerste gezicht ziet het er maar kaal uit. Maar schein bedriegt! In dit venster zou je eventueel ook nog een spiekbriefje kunnen maken. Je kunt hier gewoon typen. Maar dat word later in deze tutorial nog allemaal behandeld. Wat je nu moet doen is naar het MENU gaan. Doe dat door op de paarse [GRAPH] toets te drukken. leeg
17. Dit ziet er al heel wat beter uit! Wij willen nu een spiekbriefje openen. Doe dat door eerst naar FILE te navigeren (paarse knop [Y=]) en daarna met de pijltjes toets Open... te selecteren of meteen [2] intoetsen. new
18. Een lijstje verschijnt met alle spiekbriefjes aanwezig op jouw GR. Selecteer er eentje met de pijltjestoetsen en druk dan op [Y=] (de paarse toets) om het bestandje te openen. open
19. En bewonder je spiekbriefje! We hebben nu het spiekbriefje te voorschijn gehaald, maar het is een vrij groot lettertype en je moet veel scrollen. Dat moet natuurlijk makkelijker kunnen! test

20. Ga naar het MENU (druk op de paarse [GRAPH] toets). Selecteer daarna FILE, door de [Y=] (de paarse toets) in te drukken. In het FILE menu selecteer je met de pijltjes toetsen 5:Review of typ je meteen [5] in. En kijk nu maar eens! Wat een verschil! De tekst op de afbeelding hiernaast is precies het zelfde als bovenstaande afbeelding, alleen met een veel kleiner lettertype. Met BACK (paarse [GRAPH] toets) ga je weer terug naar het ''hoofdvenster''.

 

spiekbriefje
21. Om het programma te sluiten moet je in het hoofdvenster* op de knoppen [2ND] + [MODE] drukken. Hij vraagt nog even netjes als je het spiekbriefje wilt opslaan. Als je er niks aan hebt verandert hoef je het niet op te slaan. YES selecteren doe je door de [Y=] knop in te drukken, NO selecteer je door de [ZOOM] knop in te drukken en CANCEL kun je bereiken door de [GRAPH] knop in te toetsen.

* Met het hoofdvenster bedoel ik waar je je spiekbriefje gewoon kunt bekijken, dit is het venster zoals in de afbeelding bij stap 19 te zien is.
save file
   
Zo, nu weten we de basis principes van het programma Ti NoteFolio en Ti NoteFolio Creator. Voor de meeste mensen is dit genoeg. Om het maximale uit je spiekbriefjes te halen, moet je hieronder ook nog verder lezen, hier worden handige truckjes gegeven die je zeker niet moet missen!
Hoofdstuk 4: Alle functies van Ti Notefolio Creator nader bekeken.
   
Ti NoteFolio Creator is hét beste spiekprogramma. Dit bewijzen wel de vele functies die in het programma zitten, hier worden ze één voor één uitgelegd!
22. Om te beginnen maar eens de vertaling van de belangrijkste knoppen in Ti NoteFolio Creator. Deze staan hiernaast afgebeeld. Spreekt voor zich. Let wel op dat de spellings controle niet werkt voor spiekbriefjes in het Nederlands, aangezien er alleen een Engels/Amerikaans woordenboek opzit. knoppebalk
23. Als je een spiekbriefje wilt maken, maar er staat bijvoorbeeld een groot gedeelte in een Word document, dan kun je dit document gewoon openen in Ti NoteFolio Creator. Ga naar File > Open.... Selecteer dan bij Bestandtype: Word Document (*.doc). Het programma converteert dan automatisch het document in een bestand dat zo naar je GR kan worden verzonden. Zoals je ziet in het ''Open'' venster kun je ook *.txt bestanden openen en nog een paar andere. open
24. Het kan zijn dat je nog een tekstbestandje wat je hebt gemaakt met Ti NoteFolio Creator wilt wijzigen dat al op je GR staat. Omdit te kunnen doen selecteet je Ti DeviceExplorer in het menu Tools. Je krijgt een soort Windows Verkenner. Even wachten totdat hij verbinding heeft gemaakt met je GR. Onder het kopje Archive/Flash staat ''Application Variable'' vouw dit openen en zie daar, al je spiekbriefjes die je hebt gemaakt met Ti NoteFolio Creator.
plaats spiekbriefje
slepen
25. Om nu die bestandjes rechtstreeks in Ti NoteFolio Creator te openen, selecteer je het gewenste bestand en sleep je het ''in'' het grijze gedeelte van het programma zoals op de afbeelding te zien is. Zodra je in het grijze vlak komt, komt er een klein plusje langs je muisaanwijzer. Dit betekent dat het bestand word gekopieerd. Nu alleen nog even wachten, het programma moet namelijk even jou spiekbriefje op de PC binnenhalen. Let wel even op: Het zojuist binnen gehaalde bestand word niet opgeslagen op je PC, eerst dus even opslaan voordat je het programma straks afsluit!
   
26. Ook handig is natuurlijk om te zien hoeveel ruimte jou spiekbriefje in beslag neemt op de rekenmachine. Dit kun je zelf heel makkelijk zien. Ga met de cursur in het spiekbriefje staan waar jij de hoeveelheid ruimte van wilt weten. Ga nu naar het menu View. In dit menu selecteer je Device File Size As. Selecteer dan in het uitklapbare menu jou type rekenmachine. Het licht roze kleurtje betekent hoe groot het spiekbriefje is in totaal. Het donkerblauwe kleurtje is de resterende hoeveelheid ruimte op de GR als dat spiekbriefje erop komt te staan. Klik op OK om het venster te sluiten.
free space
27. Als je net een spiekbriefje hebt gemaakt, of al een tijdje geleden en je wilt het nog een keertje zien of bewerken, dan kun je dit heel snel openen. Start Ti NoteFolio Creator, in het begin venster wat je te zien krijgt, zet je nu een bolletje voor Open Folio. Hier worden alle verwijzingen naar de aangemaakte spiekbriefjes onthouden. Selecteer er eentje uit de lijst en klik op OK. Je hebt nu meteen je spiekbriefje voor je neus. Lekker snel!
open 2
Dit zijn wel de handigste dingen die in Ti NoteFolio Creator zitten, in het volgende hoofdstuk kom je echt alles te weten over Ti NoteFolio voor op je grafische rekenmachine.

 

 

Hoofdstuk 5: Alle functies van Ti NoteFolio nader bekeken.
 
Je weet hoe je spiekbriefjes kunt bekijken met Ti NoteFolio, maar dit programma voor op je rekenmachine biedt meer mogelijkheden. In dit hoofdstuk worden ze (bijna) allemaal toegelicht. De moeite waard om even door te lezen.
28. Om te beginnen openen we maar weer eens NoteFolio, in stap 14 en 15 staat beschreven hoe je dit programma opent op je GR. Zorg ervoor dat je dit plaatje hiernaast te zien krijgt op je GR, stap 16 gaat daar over.
neew2
new2
29. Hierboven staat het hoofdvenster van Ti NoteFolio, onder dit hoofdvenster zijn de paarse knoppen neergezet, met de paarse knop [TRACE] kan je bijvoorbeeld de HELP oproepen. Verder in de dit hoofdstuk word alleen nog maar aangeven welk menu je moet openen, de toets daarvoor niet meer. Deze kun je opzoeken in bovenstaand figuur.
30. Als eerste openen we een tekstbestandje, dit staat in stap 16 & 17 beschreven. Linksonder in de afbeelding hiernaast staat de bestandsnaam van jou spiekbriefje die je moest opgeven toen je het bestandje wilde verzenden naar je rekenmachine. linkkabel
31. Als je even het MENU te voorschijn haalt, en naar EDIT gaat dan zie je door Copy, Paste en Cut een streep. Dit is niet een fout van het programma en ligt ook niet aan je beeldscherm van je GR. Dit betekent dat deze functies op dit moment niet beschikbaar zijn. In onderstaande stap word uitgelegd hoe je moet knippen en plakken binnen een tekst. Ti notefolio
32. Knippen & plakken is erg handig maar eerst moet je natuurlijk je tekst selecteren die je wilt knippen of kopieren. Ga met de cursor voor het woord/zin/enz staan wat je wilt selecteren (zodat dus de eerste letter van het woord/zin/enz knippert). Nu druk je één keer de gele [2ND] toets in. Als je nu met de pijltjes naar links of rechts gaat selecteert het programma automatisch de eerst volgende letter. Ga je met de pijltjes toets naar boven/onder dan selecteert Ti NoteFolio meteen een hele rij. Zo kun je heel snel iets selecteren. Niks meer selecteren? Druk dan één keer de [2ND] toets in en druk één keer naar rechts met je pijltjes toets. Weg is de selectie. Ti notefolio
33. Als je de tekst hebt geselecteerd dan ga je nu naar het menu EDIT. Als het goed is is CUT en COPY nu geactiveerd. Selecteer een van deze twee en druk op [ENTER] of het nummer wat voor CUT of COPY staat. Als je voor CUT hebt gekozen, verdwijnt de geslecteerd tekst meteen. scroll nu naar de juiste positie waar jij je spiekbriefje wilt. Eenmaal op de juiste positie aangeland ga je weer naar het menu EDIT. Als het goed is is nu optie 4: Paste geactiveerd. Selecteer het en druk op [ENTER] of typ meteen [4]. En zie daar, je geknipte tekst komt te voorschijn! Ti notefolio
34. Een groot spiekbriefje gemaakt? En je kunt maar iets niet vinden? Een formule of iets dergelijks? Of net dat ene begrip? Geen nood, je kan het makkelijk opzoeken. Ga naar het menu EDIT en kies voor FIND. Er komt een nieuw venster te voorschijn met een balkje. In dit balkje kun jij je gezochte woord typen. Daarna even bevestigen met OK (de paarse [Y=] toets) en hij selecteerd het woord wat je zocht! Simpel maar in veel gevallen doeltreffend. Ti notefolio

Ti notefolioTi notefolio

35. Veel mensen zullen zich wel afvragen wat WRAP inhoud. Kijk maar eens naar de afbeeldingen hierboven. De eerste afbeelding is met WRAP aan, de tweede afbeelding is WRAP uitgeschakeld. Zie je de verschillen?
Nee? het is simpel hoor, als je WRAP aan hebt staan (staat standaard aan) dan kapt hij de zinnen af zodat de woorden allemaal op één regel blijven en bij elkaar blijven. Bij WRAP uitgeschakeld kapt hij juist de woorden af. Gewoon einde regel en meteen beginnen op te volgende regel. Als je WRAP uit hebt staan word het iets slordiger allemaal, maar krijg je wel meer tekst op je venster. Als je WRAP aan hebt staan, dan blijft het allemaal wat netter. Je kunt de WRAP functie vergelijken met Word. Dit programma kapt ook niet zomaar woorden af, maar plaatst ze dan netjes op de volgende regel. Erg makkelijk!
   

36. Je hebt in Ti NoteFolio drie vormen om tekst te typen. In kleine letters, cijfers en hoofdletters. Je kunt van ''soort'' wisselen door telkens op de groene [APLHA] toets op je rekenmachine te drukken. Wanneer je nu met kleine letters of grote letters typt kun je hier zien:

Is de cursor...
1. een grote A? Dan typ je nu in hoofdletters.
2. een kleine a? Je typt in kleine letters.
3. een _? Je typt nu in cijfers.


37. Zoals je mischien hebt gemerkt als je de [ALPHA] toets indrukt dat je maar één letter kunt typen, daarna springt het programma terug naar het liggend streepje. Geen nood, druk voordat je op [ALPHA] drukt eerst even de gele [2ND] toets in. Nu kun je gewoon door typen met letters.
   
38. Komt je leraar er opeens aan? Zet dan snel je rekenmachine uit en weer aan. Je kunt hem gewoon in Ti NoteFolio uitzetten door de [2ND] toets de drukken en daarna de [ON] toets. Zet je GR weer aan en je bent meteen in het rekenvenster van je ti-83+/ti-84+. Als de leraar weer weg is, open je Ti NoteFolio weer, hij onthoud automatisch het laatste bezochte spiekbriefje! Je kunt dus weer meteen verder met spieken.
   
39. Als jij een menu open hebt staan (zoals het menu FILE) is dit erg irritant, je kunt een menu inklappen door op de [CLEAR] toets te drukken.
   
40. Foutje gemaakt met typen? Net zoals in Word kun je ook de laatse actie ongedaan maken. Ga naar het menu EDIT en selecteer daarna UNDO. Druk op [ENTER], de laatste actie word nu ongedaan gemaakt.
   
Zo, een hele berg tips! Neem je er voordeel van, ze kunnen wel eens van pas komen. In het volgende hoofdstuk word uitgelegd hoe je de aangemaakte spiekbriefjes moet verwijderen. Mocht je zelf ook nog een leuke tip hebben, laat het mij even weten!
   
Hoofdstuk 6: Hoe moet ik mijn spiekbriefjes verwijderen?
 
Na een tijdje zit je rekenmachine gewoon vol. We bekijken hoe we oude spiekbriefjes kunnen verwijderen op je rekenmachine.
   
41. Ga naar je ''rekenscherm''. Druk dan achter een volgens deze toetsen combinatie in:
[2ND] -> [+] -> [2] -> [ALPHA] -> [B]

Zoals je ziet zijn de spiekbriefjes echt heel erg goed verstopt op je rekenmachine! Je moet er een beetje verstand van hebben wil je de spiekbriefjes kunnen verwijderen.

Na de toetsencombinatie te hebben ingedrukt ben je in het verwijder menu voor je spiekbriefjes beland. Selecteer een spiekbriefje en druk op de [DEL] toets. In het volgende venster even bevestigen met YES (gewoon meteen [2] in drukken). En je spiekbriefjes is van je grafische rekenmachine verwijderd.

Ti notefolio

Ti notefolio
   
Eindelijk klaar! Dit was het einde van deze vrij lange tutorial over twee hele handige programma's die je wel eens goed zou kunnen gebruiken. Denk eraan, alleen met een linkkabel kun je deze tutorial uitvoeren, je zou er hier een kunnen bestellen.einde tutorial
 
- - Linkkabel.nl is een onderdeel van ROFAR - © 2003-2013 - Contact