logo

   
  > Faq > Ik heb problemen met het maken van een linkkabel...    
 

vraagHoe weet ik wat de Top, Middle en Ground bij een 2.5mm contrastekker is (2.5mm Jackplug female)?
We pakken de 2.5mm contrastekker en de kabel die je standaard bij je rekenmachine krijgt. Sluit ze op elkaar aan. We pakken nu een batterij en een lampje. Sluit het lampje op een van de soldeerverbindingen van de 2.5mm contrastekker. De andere kant van het lampje sluit je aan op de + van de batterij. Sluit de - van de batterij aan op een van de 3 ''staafjes'' van de andere kabel. Zodra het lampje gaat branden, weet je dus wat de Top, Middle of ground is! (zie de afbeelding hieronder)

Jackplug 2.5mm testen


vraagHoe weet ik wat de Top, Middle en Ground bij een 2.5mm jackplug is?
In de meeste gevallen (99,99%) is het verdeeld aan de soldeerzijde van een 2.5mm jacplug zoals op de afbeelding hieronder te zien is. Je kan dit natuurlijk altijd controleren met bovenstaande trucje.

jackplug linkkabel


vraagAls ik mijn rekenmachine op de computer aansluit met behulp van de linkkabel, dan word mijn rekenmachine heel sloom of reageert hij niet meer?

Geen paniek! Dit hoort zo! Laat je rekenmachine gewoon met rust als hij aan je computer zit. Zodra de rekenmachine weer wordt losgekoppeld, werkt hij weer naar behoren.

vraagAls ik wat probeer te verzenden naar mijn rekenmachine, dan knippert het rode LEDje wel, maar dan zegt het programma toch dat hij niks kan verzenden omdat hij de rekenmachine niet vind?
Je schakeling is goed, er kunnen onderandere drie problemen zijn:
1. In de 3-aderige kabel is een kabel breuk opgelopen, koop een nieuwe 3-aderige kabel. (dit is de meest onwaarschijnlijke weg)
2. Je hebt de 2.5mm jackplug verkeerd aangesloten, klik hier.
3. Let er ook op dat de Top/Middle/Ground van de jackplug ook echt contact maakt met de Top/Middle/Ground van de soldeerzijde!


vraagBovenstaande stappen heb ik uitgevoerd, maar helaas, mijn zelfgemaakte linkkabel werkt nog steeds niet?
Zorg ervoor dat je een rood LEDje hebt wat 20mA ongeveer trekt op 2.25 Volt standaard zijn de rode LEDjes dit gewoon. Groene of gele LEDjes niet! Dus gebruik nooit een andere kleur LED! Als je dan toch een rode LED hebt, haal de LED even uit je schakeling en soldeer daarna de draadjes weer vast een elkaar (dus nu zonder de LED) grote kans dat de linkkabel nu wel werkt.


vraagHij werkt nog niet hoor...?
Voordat je kabel gaat aansluiten aan je computer kun (hoeft niet, is alleen wel veiliger) je de kring ohm's door meten, met een multimeter, hierdoor voorkom je dat ''doe het zelfers die niet zo secuur werken'' de poort opblazen als er kortsluiting gemaakt word. Als je alles vanaf de Ground meet heb je zo alle punten gemeten en loop je geen risico van opgeblazen poorten, en je weet gelijk of alle componenten (zenerdiodes en weerstanden en je soldeerverbindigen) in orde zijn.


vraagJezus....nope wat een zooi, het werkt nog steeds niet volgens mij?!

Nog even rustig blijven, er is nog een plossing, namelijk het IRQ probleem, dit heeft niks met de linkkabel te maken, maar met je eigen computer. Hier kun je de uitgebreide tutorial vinden die beschrijft hoe dit probleem is op te lossen.

vraagNiks helpt wat nu?
Dan kun je mij altijd nog een mailtje sturen. Geef dan wel even aan wat voor foutmelding je krijgt en het liefst ook een foto van je schakeling mee sturen, zodat ik ''mee kan kijken''.

 
- - Linkkabel.nl is een onderdeel van ROFAR - © 2003-2013 - Contact