logo

   
  > Faq > Ik heb een vraag over de Linkkabel    
 

vraagWat betekent GR?
GR is een afkorting voor Grafische Rekenmachine. De Ti-83 is een grafische rekenmachine. Maar ook de Ti-83+ en de Ti-84+ bijvoorbeeld. Op linkkabel.nl wordt (bijna) altijd de afkorting GR gebruikt.


vraagWat is een linkkabel?

Om het maar even simpel te houden: een kabel die het mogelijk maakt om een grafische rekenmachine (Ti-83, Ti-83+, Ti-84+) met een computer te verbinden. Zo kun je dus allerlei spelletjes, spiekbriefjes, programma's, enz razendsnel naar je rekenmachine zenden én omgekeerd.


vraagIk zie overal GR staan, wat betekent dat?

GR is een afkorting voor Grafische Rekenmachine. Grafische rekenmachines zijn bijvoorbeeld de Ti-83, Ti-83+ en de Ti-84+.


vraagHoe ziet een linkkabel eruit?

Texas Cable Linkkabel
V.S
Orginele Linkkabel

Op de linker foto zie je de Texas-PC Kabel (linkkabel), deze linkkabel kun je voor 11 euro hier kopen. De hele schakeling zit gewoon netjes in de behuizing. Op de rechter foto, zie je de Graph-Link Black Cable, dit is de linkkabel die je zo in de winkel koopt voor ongeveer 30 euro. Reken je winst maar uit: 20 euro verschil voor de zelfde functionaliteit.


vraagHoe weet ik nou of de Texas-Pc Kabel mijn rekenmachine ondersteund?

De meest voorkomende rekenmachines kun je op de Texas-PC Kabel aansluiten. De kabel werkt zeker op onderstaande rekenmachines: Ti-83, Ti-83+ en Ti-84+.

vraagIs er een nieuwe linkkabel vanaf februari 2008?
Ja! Vanaf februari 2008 worden er nieuwe linkkabels verkocht. Met deze linkkabel kun je ook je normale oordopjes aansluiten op je mobiele telefoon mits deze een 2,5mm ingang heeft. Dit is erg handig omdat steeds meer mobieltjes deze kleine aansluiting hebben. Je krijgt vanaf februari 2008 dus een linkkabel inclusief linkkabel convertor. En het leuke is, de prijs blijft het zelfde. Voor meer informatie, klik hier.

vraagWat is een linkkabel convertor?
Deze convertor wordt bij de nieuwe linkkabels geleverd. Met deze convertor kun jij je normale oordopjes op je mobiele telefoon aansluiten, dit wordt vanaf nu standaard bij de linkkabel geleverd. Hier is een foto hoe de convertor eruit ziet. Je mobiele telefoon moet dan wel een 2,5mm ingang hebben om de linkkabel convertor te kunnen gebruiken.

vraagWat voor poort moest je nu ook al weer in je computer hebben zitten om deze linkkabel aan te kunnen sluiten?
Een ''gat'' met 9 pinnetjes erin. Zie hieronder een plaatje voor de duidelijkheid. Dit wordt een seriële poort of COM-poort genoemd:

Waar zit de Seriele poort?

De rode is de parallelle poort, daar zit meestal je printer op, die twee groene gaten zijn de seriële poorten, daar steek je de linkkabel in. Bijna alle computers hebben 2 seriële poorten achterin. Je kunt dus altijd je linkkabel aangesloten laten. De linkkabel heeft namelijk maar 1 seriële poort nodig! Op de afbeelding hierboven is de seriële poort uitvergroot. Voordat je dus een linkkabel gaat bestellen of zelf gaat bouwen, kijk dan eerst achter je PC of je wel zo'n poort op de computer hebt zitten.


vraag Ik heb geen seriële poort, maken jullie ook USB linkkabels?
Nee, wij maken geen linkkabels die op de USB poort kunnen worden aangesloten. Simpelweg omdat hier op dit moment nog teveel problemen mee zijn. Helaas.


vraagKan ik een USB naar seriële poort convertor gebruiken (USB to RS232)?
Nee. Je kunt geen USB naar seriële poort convertors gebruiken. Dit komt omdat de Ti-83(+) een speciale methode gebruikt om bestanden te verzenden en te ontvangen van de PC (bitbanging). Deze methode wordt op dit moment (red: jaar 2008) nog niet ondersteund door deze convertors. Mocht je toch een usb to rs232 convertor vinden die werkt met de Ti-83(+), laat het mij dan weten!


vraag''Texas-Pc kabel'', ''TexasCable'', ''10 euro linkkabel'', ''linkkabel''? Help! Wat houden die namen allemaal in?!
In het begin, lang lang geleden, heette de Texas-Pc Kabel nog ''De 10 Euro Linkkabel''', dit omdat deze kabel toen voor 10 euro te koop was (sinds 19 september 2006 verhoogd naar 11 euro). Daarna kwam er een meer universele naam, genaamd ''linkkabel''. Nu zijn we zover dat we een eigen naam hebben verzonnen voor onze kabel die het mogelijk maakt om je GR op je PC aan te sluiten. De nieuwe naam is dus ''Texas-Pc Kabel''. Om een lang verhaal kort te houden: Het zijn dus allemaal verschillende namen voor de zelfde soort kabel!


vraagHoe moet ik een linkkabel maken?
Kijk eens op de tutorial pagina. Geen zin om zelf eentje te maken? Hier kun je er eentje bestellen.


vraagHuh? Een linkkabel is toch zo'n kabel die 2 rekenmachines aan elkaar koppelt en zo bestandjes kunt overzetten?
Dat klopt gedeeltelijk. Eigenlijk heet de kabel die wij maken, dus de kabel die je rekenmachine met je computer verbindt, een Graph-Link Cable. Maar dat is zo'n vage naam, vandaar dus de naam linkkabel of Texas-Pc Kabel! Verwar dit dus niet met het kabeltje dat je standaard bij je rekenmachintje krijgt! Die is er alleen voor om twee rekenmachines aan elkaar te koppelen! Met deze linkkabel kun je je rekenmachine op je computer aansluiten!


vraagWat is de levensduur van zo'n kabel?
Lang, erg lang. Als je hem gewoon elke dag bijvoorbeeld gebruikt, dan kan hij wel 100 jaar mee gaan (bij wijze van spreken). Lang genoeg dus om jou te voorzien van spellen en spiekbriefjes! Maar natuurlijk wel bij normaal gebruik. Ga nooit iets geks doen met de linkkabel en ga nooit zelf kijken in de behuizing om te zien wat er allemaal in zit, dit kan de dood voor je linkkabel zijn!


vraagDie 2.5mm jackplug past toch niet in mijn rekenmachine, althans dat lees ik overal?
Op vele sites waar beschreven staat hoe je deze kabels zelf in elkaar kunt solderen, staat dat je beter geen 2.5mm jackplug kunt gebruiken. Dit klopt inderdaad, want de normale jackplugs die je in de winkel koopt passen niet in je rekenmachine! Hier staat beschreven hoe je een 2.5mm jackplug passend kunt maken zodat hij wel in je rekenmachine past. Als je een linkkabel bij ons koopt is de 2,5mm jackplug uiteraard al helemaal op maat gemaakt.


vraagAls ik mijn rekenmachine op de computer aansluit met behulp van de linkkabel, dan word mijn rekenmachine heel sloom of reageert hij niet meer?
Geen paniek! Dit hoort zo! Laat je rekenmachine gewoon met rust als hij aan je computer zit. Zodra je de rekenmachine weer loskoppelt, werkt hij weer normaal.


vraagHoe moet ik dit en dat doen?
Kijk eens op de tutorial pagina.


vraagIk wil ook een linkkabel, waar kan ik hem bestellen?
Simpel, ga naar de pagina bestellen, vul daar al je gegevens in en de linkkabel ligt zo snel mogelijk bij je in de brievenbus.

 
- - Linkkabel.nl is een onderdeel van ROFAR - © 2003-2013 - Contact